Auto Hommel
< TERUG

Corona en autorijden; wat mag wel of juist niet?

Lees alles over Corona-maatregelen en autorijden; de 10 meest gestelde vragen mèt de juiste antwoorden. Er heerst nogal wat verwarring wat wel en niet mag in de nieuwe 1,5 meter samenleving en dan met name wat mag wel met betrekking tot autorijden.
In dit artikel leest u de meeste gestelde vragen en de juiste antwoorden. Jullie hebben vast meegekregen dat zelfs de politie verkeerde informatie had gegeven. 

detail_image_1587373973.jpg

Wat mag wel of niet?

1. Met wie mag ik in een auto?
De basisregel is dat er altijd 1,5 meter afstand gehouden moet worden als we niet tot 1 huishouden behoren. U kunt dus met uw gezin / huishouden wel in 1 auto rijden.

Behoren de inzittenden niet tot uw gezin / huishouden, dan is het niet toegestaan om met meer dan 2 personen in een auto te zitten.
 
2. Ik moet mijn buurvrouw / moeder / vader naar de huisarts brengen, is dit toegestaan?
Volgens de regels is dit niet toegestaan, u behoort niet tot 1 gezin/huishouden. Echter zal de politie in dit geval uw autoritje ‘gedogen’. Mensen die voor kwetsbare zorgen, zijn zeker in deze periode hard nodig, dus zal u (waarschijnlijk) niet bedoet worden. Wel vertrouwt de politie erop dat u het contact beperkt, de 1,5 meter zoveel mogelijk probeert te waarborgen en ook enkel voor noodzakelijke doeleinden bij elkaar in 1 auto gaat zitten (bv. voor een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis).
 
3. Mag ik met 2 mensen in een auto als deze mensen niet tot mijn huishouden behoren?
Dit is onverstandig aangezien er geen 1,5 meter afstand wordt gehouden. Bij 2 mensen in 1 auto worden er echter geen boetes uitgedeeld. 
 
Werk gerelateerd; rijdt u samen met een collega i.v.m. uw werk, bv samen naar een opdracht of is er geen andere mogelijkheid, dan zult u geen boete krijgen. Wel is het verstandig om dit aan te kunnen tonen en dit met uw werkgever te bespreken. Het blijft namelijk onverstandig om mensen die niet tot uw huishouden behoren in een auto te zitten.
 
4. Mag ik met mijn vrienden/vriendinnen in een auto zitten?
Nee, dit is helaas niet toegestaan. Het is strafbaar om met 3 personen of meer in een auto te zitten als je niet tot 1 huishouden / gezin behoort. 
 
Boete: €390,- per persoon voor volwassen én u krijgt een aantekening op uw strafblad (!). Voor jongeren tussen 13 en 17 jaar is de boete €95,- per persoon.
 
5. Mag ik met 3 personen in een werkbus zitten?
Met 3 personen of meer in een werkbus is het niet mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren, dus is dit ook niet toegestaan. Bespreek dus altijd met uw baas of opdrachtgever om een andere oplossing te zoeken.
 
Niet alleen alle inzittenden riskeren een boete van €390,- per persoon voor volwassen of €95,- voor jongeren tussen 13-17 jaar, maar ook uw baas of opdrachtgever riskeert een boete van maar liefst €4350,-.
 
6. En hoe zit het dan met een busje van een uitzendbureau vol met werkpersoneel of tuinbouwpersoneel?
Dit is niet toegestaan en wordt de werkgever/het uitzendbureau verantwoordelijk gehouden en zullen beboet worden met een boete van €4350,-. 
 
U als inzittenden krijgen alleen een boete als u niet wilt meewerken, niet het voortuig wilt verlaten of als u geen ruimte wilt maken.
 
7 .Ik wil graag met de auto de Belgische grens over, is dit mogelijk?
Op dit moment is Belgie nog steeds in volledige lockdown. Dat betekent dat er i.v.m. Corona-Virus een reisverbod geldt. Er vinden ook wel degelijke grenscontroles plaats. 
 
Werk gerelateerd: werkt u over de grens, of dient u voor werk de grens van Belgie over te gaan dan kan dit enkel met een speciaal vignet. Dit geldt dan met name voor cruciale en/of vitale functies). Wilt u het vignet downloaden, dan kan via: 
 
https://crisiscentrum.be/nl/news/grensarbeiders-vitale-sectoren-en-met-cruciaal-beroep-kunnen-sneller-de-grens-met-nederland
 
8. En hoe zit dit met Duitsland, mag ik de grens oversteken?
De hoofdregel is; reis alleen als dit echt nodig is. 
De grens tussen Nederland en Duitsland is wel open, maar de reisregels zijn nu in deze periode veel strenger. Er vinden ook hier wel degelijke controles plaats. Heeft u geen dwingende reden om Duitsland in te gaan? Dan kunnen de autoriteiten u de toegang tot Duitsland weigeren.
 
Woont u in Duitsland en wilt u vanuit Nederland terug naar huis is dat zeker mogelijk, zorg wel voor een ‘Meldebescheinigung’ van de Duitse gemeente zodat u kunt aantonen dat u in Duitsland woont.

9. Veilig tanken, hoe doe ik dat?
Denk ook bij het tanken aan de voorzorgsmaatregelen. Houd altijd 1,5 meter! Draag ALTIJD de plastic handschoentjes die bij tankstations hangen. Daarna de handschoentjes ook direct weggooien. Probeer contact met persoon in tankstations te minimaliseren of tank onbemand. Zorg dat u altijd desinfectie in de auto heeft liggen en uw handen direct desinfecteert voordat u uw stuur en dergelijke aanraakt. 
 
Tip; wilt u uw auto door de wasstraat doen? Geen probleem, maar houdt altijd 1,5 meter afstand, kies een wasstraat waarbij u met uw raam dicht kunt betalen, kies een rustig moment uit, draag handschoenen en desinfecteer uw handen direct. 

10. Ik wil mijn auto desinfecteren, hoe doe ik dat?
De belangrijkste onderdelen om te desinfecteren zijn;
Stuur, pook, radio, deurgreep, bekerhouders, autosleutel, handrem, gordels, stuurkolom (incl. stengels), knoppen cruisecontrol, armsteunen, stoelverstelling, raamstijlen.
 
Denk ook aan uw airco-systeem. Wij, bij Hommel, kunnen natuurlijk ook uw airco van binnen reinigen. 
 
Tip; Het RIVM raadt aan om wegwerphandschoenen te dragen tijdens het desinfecteren van je auto. Voor het desinfecteren van het interieur kunt u desinfecterende zeep met een alcoholoplossing van minstens zeventig procent gebruiken. Daarnaast is isopropanol (een ontsmettingsmiddel dat wordt gebruikt in de gezondheidszorg) ook effectief tegen het coronavirus. Deze schoonmaakmiddelen brengen geen schade toe aan de oppervlakken in uw auto. Veel autofabrikanten en dealers gebruiken deze middelen zelf ook. Het is zelfs mogelijk om alcohol te gebruiken om de stoelbekleding en zachte oppervlakken in uw interieur desinfecteren. U zult dan wel moeten oppassen met de dosering. Als u te hard schrobt dan kan de (kunst)leren bekleding verkleuren. Daarom is het slim om na het ontsmetten het leer te behandelen met een leerreiniger.
 
Belangrijk; gebruik nooit waterstofperoxide voor uw exterieur, omdat dit de lak van uw auto kan beschadigen.

Bron artikel: politie.nl / RDW / RIVM

Belangrijk

Ook wij houden ons aan alle maatregelen. Nog even kort op een rijtje onze Corona-maatregelen:
 
- Altijd 1,5 meter afstand
- Extra handen wassen
- Geen handen schudden
- Extra schoonmaak van koffiezetapparaat, pinautomaat, deurklinken, toilet, zitruimte
- Extra ontsmetten van autosleutels, stuurwiel, pook, handvatten
- Contactloos betalen; pinnen, betalen via een factuur is ook een mogelijkheid
 
Ook mogelijk:
 
- Contactloos auto halen en/of brengen
- U kunt de auto (laten) brengen en wij brengen hem weer veilig thuis
- GRATIS leenauto's en leenfietsen
- Heeft u een auto gekocht? Thuislevering is een optie, of bijvoorbeeld op een ander privé-tijdstip (ook in de avond)
- Maak een afspraak die u uitkomt, ook in de avond mogelijk
 
Wij zoeken naar de voor u beste oplossing!
 
Neem contact op via 076-2059205 of stuur een email naar verkoop@hommelautobedrijven.nl.  

Extra informatie

Zit u toch met meerdere personen in 1 auto, let dan op de volgende tips:

- zorg voor extra ventilatie in de auto. Doe het raam open bij mooi weer of zet het ventilatiesysteem een standje hoger. Let op: vermijd de recirculatiestand;

- zorg voor optimale hygiëne door de bedieningsmiddelen extra te reinigen (stuur, versnellingspook, deurklink, touchscreen, etc.) en regelmatig te desinfecteren met 70% isopropylalcohol;

- ga iedere keer op dezelfde plek zitten in de auto;

- houd onderling zoveel mogelijk afstand in de auto. Let ook op bij het in- en uitstappen;

- laat iedereen een eigen desinfecterende handgel meenemen, zodat ze deze kunnen gebruiken vóór en ná het aanraken van de auto.

APK uitvoeren
Vergeet niet tijdig om uw auto te laten keuren en de APK te laten uitvoeren. Wij kunnen gewoon uw auto APK keuren. U bent nog steeds strafbaar als uw auto niet tijdig APK gekeurd is.

Rijbewijs verlengen
Ook in deze tijd is het verplicht om te rijden met een geldig rijbewijs. Laat uw rijbewijs ook juist in deze periode niet verlopen. Bekijk de website van uw gemeente, daar staat alle informatie over het aanvragen van een nieuw rijbewijs, incl. de wacht- en levertijden. Mogelijk kan dit nu vanwege Corona langer duren, dus let daar goed op.
 
Andere vragen?
Heeft u andere vragen, wij beantwoorden ze graag! Neem contact op via info@hommelautobedrijven.nl of bel 076 - 2059205

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen? Wij staan 6 dagen per week voor u klaar; bel ons op +3176-2059205 of vul het contactformulier in.

Bekijk ons aanbod

Bent u op zoek naar een andere auto? Bekijk snel ons gehele aanbod nieuwe en (jong) gebruikte auto’s (occasions).

Staat uw droomauto er niet tussen? Geen probleem, wij gaan geheel vrijblijvend voor u op zoek! Stap eens binnen of neem volgende week weer een kijkje voor ons nieuwe aanbod

AANBOD